Foto's afscheid reünie
Wij, Herman
Brinkerink, Herman Lubberding, Martin Ensink en Henk Slettenhaar hebben na lang
beraad besloten om onze reisclub op te heffen. Het is in deze tijden te
risicovol om nog een reis met 40 – 50 mensen te organiseren. De hotelprijzen stijgen
en ook de bus wordt steeds duurder vanwege de oplopende brandstofprijzen. Voor
zo veel mensen moet je een jaar van te voren boeken, en dat is een lastige en
gevaarlijke opgave. Wij willen en kunnen dat risico niet lopen.
De reisclub
is in 1987 opgericht door Henk Bronsvoort , en is in 2012 voortgezet door het
huidige bestuur. De eerste jaren ook met Henk Meutstege en Gerrit Reurslag. Dit tot 2022. Reisclub Laren heeft dus 35 jaar
bestaan.
Zondagmiddag 6 november houden wij nog een afscheid reünie voor leden die zijn mee geweest op onze reizen.
Wintersportreis 2023
Voor 2023 hebben wij een optie genomen bij Sporthotel Sonne in Tschagguns van 28-01-2023 tot en met 4-02-2023
Voor de langlaufers loipe informatie..
Voor de skiers pisten informatie
Onze wintersportreis 2022 hebben we vanwege coronaperikelen omgeboekt naar 13 t/m20 maart 2022
Voor onze wintersportreis 2022 hebben wij een optie bij ons hotel voor de periode
29 januari t/m 5 februari 2022.
Oostenrijkse gerechten.
Omdat onze wintersportreis 2020 helaas vanwege de coronaperikelen niet kan doorgaan, willen wij deze week allerlei Oostenrijkse gerechten op de site zetten. Dit alles om toch een beetje het oostenrijkgevoel te beleven, als pleister op de wond.
Dus stuur uw favoriete Oostenrijks recept op, en wij zorgen dat deze op de site komt
Apfelstrudel: recept Elly en Joop
Germknodels: recept Diny
Kaiserschmarn recept: Riki
Goulashsoep recept : Riekie
Kaiserschmarn recept: Hannie
Tiroler Grostl recept : Rietje
Bij
die vrolijke noten van Marry en Marleen denken wij aan:
Droge worst, kaas, Speck, boter en allerlei andere zelfgemaakte lekkernijen uit de Alpen.
Bestel je een Speckplatte, dan krijg je een houten plank vol met Speck, versgebakken brood, zuur, ingelegde pepers en geraspte mierikswortel. Er bestaan ook plankjes met een combinatie van verschillende kazen en vleeswaren, vaak Jausenbrettl genoemd.
Zum Wohl. 🍻🥂
Hartelijke groeten van Hendriekske en Henk
Hallo fanaten van de Wintersportclub Laren,
In Oostenrijk staat standaard ALPENMACARONI op het menu.
Hoeveelheden weet ik niet precies:
Gekookte aardappels
Evenveel aan gekookte pijpjes macaroni
Spekjes
Room
Kaas.
Spekjes uitbakken en in een ovenschaal doen, hierop een laag klein gesneden gekookte aardappels.
Vervolgens een laag pijpjes pasta, flinke scheut room erover en veel geraspte kaas.
Dit herhaal je nog een keer.
Gerecht in de oven…. Klaar als je de room ziet borrelen en de kaas mooi gegratineerd is.
Zalig!!!
Eet smakelijk en groetjes uit Dalfsen, van Jan en Joke Dommerholt
Kaiserschmarren mit Zwetschkenröster
Zutaten für 2
Personen:
1. Für den Röster Zwetschken entkernen (man benötigt 250 g entkernte
Zwetschken).
4 große Eier
30 g
Feinkristallzucker
2. Wein mit Gelierzucker, Zimtstange, Nelken, 1 Teelöffel Vanillezucker
0,2 l
Milch
und 1 Esslöffel Zitronensaft so lange kochen, bis die
Flüssigkeit auf die Hälfte
120 g glattes
Mehl
der ursprünglichen Menge reduziert ist. Gewürze entfernen
(Nelken, Zimtstange).
Salz (ganz
wenig)
Jetzt Zwetschken und einen kleinen Schuss Rum dazu geben.
Zitronenschale
Ein paar Minuten köcheln lassen (die Zwetschken sollten
nicht zu weich werden).
1 Päckchen
Vanillezucker
30 g Rosinen
Rum (38
%)
3. Für den Schmarren die Rosen in Rum einlegen.
Butter für das
Backen
Feinkristallzucker
für das Karamellisieren
Staubzucker für
das
Bestreuen
4. Eier trennen in Dotter und Eiklar. Eidotter mit Milch, Mehl,
etwas fein geriebene Zitronenschale (nicht das weiße
mitreiben – macht bitter)
und Vanillezucker glatt rühren.
Für den
Zwetschkenröster:
5. Ofen auf 190 ° C vorheizen.
Eiklar
mit einer Prise Salz und Kristallzucker zu einem cremigen (festen) Schnee schlagen.
zirka 350 g
Zwetchken
Schnee unter die Dottermasse heben (vorsichtig).
1/16 l
Rotwein
30 g
Gelierzucker
7 cm
Zimtstange
6. In der ofenfesten Pfanne Butter erhitzen. Teig eingießen und die Rosinen
darauf geben.
2
Gewürznelken
Teig anbacken (dass er unten schöne Farbe hat, nicht
umdrehen).
Vanillezucker
Dann mit der Pfanne ins Backrohr (Achtung keine
Plastikteile an der Pfanne).
Zitronensaft
Ca. 10 Minuten backen (mit einem Holzstäbchen testen,
ob der Teig fertig gebacken ist -
Rum (38
%)
wenn
nichts mehr kleben bleibt – fertig).
Jetzt ACHTUNG – mit einem Handschuh Pfanne rausnehmen
– Pfanne sehr, sehr heiß.
Ich habe mir schon oft die Finger verbrannt mit der heißen
Pfanne.
Jetzt mit zwei Spachteln den Teig in große Stücke
zerreißen.
7. Die Stücke auf eine Seite der Pfanne schieben und auf die freie Fläche 2
Esslöffel Zucker streuen.
Karamellisieren
lassen (ja nicht zu dunkel) und den Scharren darin schwenken.
8. Schmarren auf Teller schön anrichten (Auge isst mit). Mit Staubzucker
darüber streuen
und den Zwetschkenröster dazu reichen.
Gutes Gelingen und liebe Grüße aus dem verschneiten
Montafon
P. s.: Bleiben Sie alle gesund und hoffentlich sehen wir uns nächsten
Winter. Wir würden uns sehr freuen.
SPORTHOTEL SONNE
Nicole
Dag allemaal,
Hierbij mijn recept voor een heerlijk Oostenrijks nagerecht maar bij een bak cappuccino of een pot bier zal het zeker smaken. Joop en en ik dromen deze week van een terrasje in een een prachtig skigebied met zon, veel sneeuw en vooral de gezelligheid.
Groeten Joop en Elly
Dag allemaal,
Mijn recept voor Oostenrijk is: een strak blauwe
lucht met een uitbundig zonnetje, mooie sneeuw en met de lunch de goulashsoep
van Riekie.
Na het skiën een paar biertjes en dan de sauna
in. Een top dag.
Blijf gezond,
Hartelijke groeten,
Ik had nog een heerlijk recept van Kaiserschmarren in
mijn kookboek die ik met jullie wil delen.
Veel plezier met het maken ervan.
Groeten ,
Ineke Ponger
KAISERSCHMARREN
70 GR ROZIJNEN
1 EETLEPEL RUM
4 EIEREN
0,25 LITER MELK
40 GR SUIKER
160 GR BLOEM
SNUFJE ZOUT
50 GR BOTER
2 EETLEPELS POEDERSUIKER
BEREIDINGSWIJZE;
WAS DE ROZIJNEN IN HEET WATER,DEP ZE DROOG EN DRUPPEL ER DE
RUM OVER.
SPLITS DE EIEREN, MENG DE MELK MET DE SUIKER EN DE
EIERDOOIERS EN VORM ER MET DE BLOEM
EEN GLAD DUN VLOEIBAAR BESLAG VAN.
KLOP DE EIWITTEN MET WAT ZOUT STIJF EN SPATEL ZE DOOR HET
BESLAG’.
VERHIT DE BOTER IN EEN GROTE KOEKENPAN,SCHENK HET BESLAG IN
DE PAN EN LAAT HET EVEN
BAKKEN, STROOI ER DE ROZIJNEN OVER. KEER DE PANNENKOEK ZODRA
DE BODEM WAT STEVIGER IS
EN BAK HEM OP MATIG VUUR GAAR.
TREK HEM DAARBIJ MET TWEE VORKEN IN KLEINE STUKJES.
DOE DE KAISERSCHMARREN OP EEN VOORVERWARMDE SCHAAL EN STROOI
ER WAT POEDERSUIKER
OVER.JE KUNT ER OOK WAT PRUIMENJAM OF APPELMOES OVERHEEN
DOEN.
EET SMAKELIJK.
Ineke & Dolf
Recept van Gerrit en Diny Bargeman
Heb je altijd al eens zelf een Germknödel willen maken? Ga dan aan de slag met onderstaand recept en kom helemaal in Oostenrijkse sferen!
INGREDIËNTEN (ZES GERMKNÖDELS)
500gr bloem
70gr suiker
70gr boter
250ml lauwwarme melk
30gr verse gist
1 zakje vanillesuiker
2 eierdooiers
1 eetlepel rum
150gr gemalen maanzaad
100gr roomboter
300gr pruimencompôte
snufje zout en wat geraspte citroenschil
poedersuiker
VOORBEREIDING
Houdt rekening met een rusttijd van één uur. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn als je ze gaat verwerken.
BEREIDINGSWIJZE
Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden met je vuist een kuiltje. Brokkel vervolgens de gist in dit kuiltje en voeg daarna de suiker, de rum en de helft van de lauwwarme melk toe. Roer alles door elkaar zodat je een voordeeg krijgt. Duw daarna de bloem die aan de rand van de kom is blijven plakken op het geheel en zet de kom op een warme plaats om te laten rusten (bijvoorbeeld op of onder de verwarming). Op het moment dat de restjes bloem duidelijk barstjes vertonen, is het deeg klaar om verder verwerkt te worden. Dit duurt ongeveer vijftien minuten.
Klop ondertussen de eierdooiers samen met het restant van de lauwwarme melk los en voeg er een snufje zout en wat geraspte citroenschillen aan toe. Voeg dit mengsel toe aan het gistdeeg en klop het met een mixer tot een glad geheel. Voeg indien nodig nog wat extra lauwwarme melk toe zodat het deeg makkelijk van de kom loslaat en bellen vertoont. Laat dit mengsel vervolgens twintig minuten, afgedekt met een schone theedoek, rusten.
Hierna maak je van dit deeg zes grote knödels (kegelvormige ballen). In iedere knödel maak je met een scherp mes een opening en hierin verdeel je de pruimencompôte. Laat daarna de gevulde knödels weer met een schone theedoek erover, twintig minuten rijzen. Breng ondertussen in een grote pan een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Gebruik eventueel twee pannen omdat de knödels uit gaan zetten in het water en elkaar tijdens dit proces niet mogen raken.
PRIK ER VOORZICHTIG WAT GAATJES IN ZODAT DE KNÖDEL NIET METEEN INZAKT
Zijn de twintig minuten om? Mooi! Dan kan je de knödels nu naar een culinair hoogstandje gaan brengen door ze over te doen in het zacht kokende water. Hierin laat je ze in ongeveer 12 minuten gaar worden. Draai ze na 6 minuten even om en prik na 12 minuten met een satéprikker of een breinaald in de knödel. Blijft er geen deeg hangen aan de prikker of de naald? Dan zijn je knödels klaar om gegarneerd en geserveerd te worden!
Voor de garnering smelt je roomboter in een pannetje en hier voeg je de vanillesuiker aan toe totdat er een glad warm mengsel ontstaat. Neem de gare knödels met een schuimspaan uit de pan en prik er voorzichtig wat gaatjes in zodat de knödel niet meteen inzakt.
HOERA, JE GERMKNÖDELS ZIJN KLAAR!
Leg de knödels op de borden en overgiet ze met warme vanillesaus. Garneer de knödels tenslotte met de mix van gemalen maanzaad en flink wat poedersuiker. Geniet daarna zoals je nog nooit genoten hebt en waan je in de Oostenrijkse bergen!
VARIATIETIP
Voor een andere zoete variant kan je de pruimencompôte ook eens vervangen door Nutella® of Speculoos® en gebruik voor een hartige variant eens in plaats van de pruimencompôte geraspte kaas, uitgebakken spek, reepjes salami of geroerbakte groenten. de Tiroler germknödel: Een beetje vreemd maar wel erg lekker!
Kaiserschmarn
Een recept van Kaiserschmar'n wat we lekker vinden en thuis
ook wel eens maken.
voor 4 personen:
50 gram rozijnen geweekt in 4 eetlepels rum of appelsap.
4 verse eieren
120 gram bloem
1,25 melk
3 eetlepels kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
mespunt kaneel
boter om in te bakken of vloeibare boter
Appel of pruimencompote voor erbij.
Bereiding:
Eieren splitsen, dooiers losroeren met 2 eetlepels suiker
(vanillesuiker), zout, kaneel, en melk.
De gezeefde bloem toevoegen en de eiwitten apart met 1 eetlepel
suiker stijfkloppen en
omscheppen met het beslag. De rozijnen droogdeppen en toevoegen.
De boter verwarmen in een grote koekenpan en het beslag erin
gieten.
Bakken zoals een pannenkoek, wanneer de bovenkant droog is omkeren
en in stukken trekken.
Nu de onderkant bruin laten worden.
Met poedersuiker bestrooien en de compote erbij serveren.
Guten Appetit !
Groeten Riki Reterink.
Goulashsoep recept door Riekie Lenselink
Zelf Goulashsoep maken is helemaal niet moeilijk. De meeste tijd ben je kwijt met het snijden van de groenten, daarna is het een kwestie van een paar uur wachten en genieten. Ondertussen ruikt je hele huis naar de typische specerijen in dit gerecht. Vooral karwijzaad (kummel) zorgt voor de karakteristieke smaak. Dit recept voor Goulashsoep is op basis van 4 personen. De volgende ingrediënten heb je nodig:
- 300 gram riblappen
- 100 gram spekjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 vastkokende aardappels in blokjes
- 2 rode paprika’s in blokjes
- 1 blikje tomatenpuree (zo’n kleintje)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 2 laurierblaadjes
- 2 el azijn
- 2 runderbouillonblokjes
- 1 el milde paprikapoeder
- 1 tl pittig paprikapoeder of cayennepeper
- 1 tl kummel (karwijzaad)
- 1 tl marjolein (marjoraan)
- Rode peper, fijngehakt
- 1 liter water
- Zout en peper naar smaak
- 1 el olie
- 1 el boter
- Zuurdesembrood voor erbij
Recept van Hannie en Herman
Hallo allemaal
Recept voor Kaiserschmarn.
3 eieren splitsen
Dooiers met 30 gr suiker flink kloppen.
1 eetl.bloem erbij en nog 3 eetl slagroom of crème Fraise
Eiwitten stijfkloppen en erbij roeren.
20 Gr boter in 1 grote of 2 koekenpannen Mengsel verdelen
over de pan en zacht bakken.
Na ca. 5 minuten in 4 stukken delen en deze omkiepen.
Dit is geknoei(ha,ha) en nog een paar minuten bakken.
Uit de pan in stukjes snijden en weer even opwarmen.
Heerlijk met compote,appelmoes of poedersuiker.
Eet smakelijk van dit Oostenrijkse gerecht.
Groeten Hannie en Herman.
Normaal gesproken is het voor ons groepje een traditie om bij onze eerste middagstop te genieten van de Tiroler Gröstl. waarvan hierbij het recept.
Recept van Rietje en Henk
. 2 schouderkarbonade
.200 gram gerookte spekreepjes en / of hamreepjes
.2 middelgrootte uien gesnipperd
.600 gram aardappelschijfjes of kleine krieltjes
.1 teen knoflook(fijngehakt)
.2 eetlepels zonnebloemolie
.2 eetlepels boter
.25 gram bieslook of bosuitjes fijngesneden
.2 eieren
.zout en peper naar smaak
Bereiding:
1: Bak eerst de schouderkarbonade. Verhit 1 el olie in een koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Kruid de karbonades met zout en peper. Bak om en om tot het vlees goudbruin en gaar is. Haal de karbonades uit de pan en zet ze apart.
2: In de resterende olie kun je de spekjes bakken. Als de spekjes knapperig zijn, voeg je de ui en knoflook toe. Bak tot alles glazig is en de keuken goddelijk ruikt. Snijd ondertussen de schouderkarbonades in blokjes en voeg toe aan dit mengsel. Zet het mengsel apart voor later.
3: Nu is het tijd voor de keuze van de dag. Kook je zelf de aardappels of ga je voor de kant en klare schijfjes/blokjes. Verhit 1 el olie en 1 el boter samen in een grote koekenpan. Bak de aardappels goudbruin en gaar. Kruid ze met zout en peper.
4: Roer het spekjesmengsel en de bieslook/bosui door de aardappels. Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin twee spiegeleieren. Serveer de Tiroler Gröstl op z’n Oostenrijks, met twee spiegeleieren er bovenop.
Serveertip: met krautsalat
Tiroler Gröstl is een machtig gerecht dat vraagt om een frisse tegenhanger. Maak er daarom een echte Oostenrijkse Krautsalat bij! Neem 300 gram
fijngesneden witte kool (kant en klaarzakje) en voeg daar 1.5 tl karwijzaad, 5 el azijn, 2 el olie en 1.5 el suiker aan toe. Meng alles goed door elkaar en breng het geheel op smaak met zout en peper. Mengen gaat het best met je handen, zodat je alle smaken kunt in masseren. Laat de salade minimaal een half uur staan, het liefs langer. Hoe meer tijd, hoe meer de smaken zich ontwikkelen.
Eet smakelijk!
N.B.
Voor mensen die niet zo vaak koken begrippen :
el = eetlepel
tl = theelepel
WINTERSPORTREIS 2021 GEANNULEERD.
Naar aanleiding van de enquête naar de leden, en de uitkomst daarvan heeft het bestuur besloten om de wintersportreis 2021 te laten vervallen. De aanleiding is natuurlijk de huidige situatie rondom Corona. Het is gewoon niet verantwoord om met een bus vol mensen naar Oostenrijk af te reizen.
Wij hebben de boeking bij het hotel geannuleerd. Binnen nu en een paar weken krijgt een ieder de aanbetaling teruggestort op uw rekening door penningmeester Herman .
In principe is met het hotel overeengekomen dat we in mei/juni 2021 opnieuw gaan bekijken of het mogelijk is om de volgende reis, eind januari 2022 weer doorgang te laten vinden.
Uiteraard staat het een ieder vrij om privé of met een groepje naar Tschagguns af te reizen.
Sporthotel Sonne beveelt zich beleefd aan. Als hiervoor interesse is ( indien de corona maatregelen het toelaten ) mogen jullie mij altijd bellen. ( Henk 0653151465 )
Van 2013 tot en met 2020 hebben we de skigebieden rond Hollersbach aangedaan. We zijn 7 jaar te gast geweest bij hotel Kaltenhauser. Wij hebben voor 2021 de optie die we bij het hotel hadden opgezegd, zowel bij de OAD als hotel Kaltenhauser. Van Eva-Maria moest ik iedereen van de groep de hartelijke groeten van haar en alle medewerkers overbrengen.
Voor 2021 gaan we een nieuw avontuur aan. We gaan skiën, langlaufen en wandelen in de Montafon-Silvretta. We hebben een nieuw hotel gevonden in Tschagguns. Sporthotel Sonne is ons volgende adres. Rietje en ik hebben vorig weekend bij dit hotel "stage "gelopen.
Het is een echt oostenrijks familiehotel. De kamers zijn oostenrijks gezellig ingericht. Het hotel bestaat al meer dan 80 jaar en is natuurlijk in de jaren uitgebreid en vernieuwd. De kamers zijn allemaal ongeveer gelijk, maar zijn uiteraard niet zo luxe als de nieuwste kamers van Kaltenhauser.
De eet/ontbijtzaal is groot en gezellig ingericht. Verder zijn er bij de entree/receptie nog enkele vertrekken die we ook s'avonds kunnen benutten.
Hotel Sonne |
Hotel Sonne |
Eetzaal |
Eetzaal |
Eetzaal |
Er is een mooi en ruim zwembad en sauna voor de liefhebbers
Zwembad |
Doucheruimte zwembad |
Ontbijtbuffet |
Ontbijtbuffet |
Er zijn veel skipistes op vrij korte afstand. De skibus stopt bijna voor de deur. Er is een Intersport winkel op loopafstand voor de materiaalhuur. De sparwinkel is aan de overkant van de weg.
En er is ook een ruim vertrek voor de ski- en schoenen opslag / droogruimte.
Droogruimte |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten